לוגו מטיבת"א

זמן איכות

זמן איכות

לזמן איכות משפחתי ישנה חשיבות רבה לרווחה הנפשית של כל אחד מבני המשפחה. הוא שישפיע על האווירה בבית, ועל תחושת השייכות לבית ולמשפחה. 

זמן איכות הורה- ילד: זהו זמן שנגדיר אותו מראש, אם אפשר, בהחלטה משותפת עם הילד. זהו זמן קבוע שנקבע מעבר למפגשים יומיומיים מזדמנים. ראוי לתכנן מתי הוא מתחיל ומתי מסתיים. חשוב לזכור כי עוגני הנפש של האדם מבוססים על זיכרונות וחוויות ילדות. יצירת זמן איכות מחזק את תחושת השייכות והדימוי העצמי.

זמן איכות הורים-ילדים מתחלק לשני חלקים:

הזמן השוטף בבית- יצירת יחסים איכותיים בין בני המשפחה דרך פעילות יומיומית כגון הסעות לחוגים, חברים, הכנת שעורי הבית, ארוחות משותפות.

זמן שמוקדש לכל המשפחה יחד בעשייה משותפת ומוסכמת על כל בני הבית כגון טיול, נסיעה, זמן יצירה, משחק, שיחות משפחתיות.

ב”זמן איכות הורה- ילד”  זמן איכות נקבע, מוגדר וקצוב מראש. הוא מוקדש לעשייה, לשיתוף, לקבלה וליצירה יחדיו. הילד מתכונן ומצפה לזמן הזה, ויש שיח שמתפתח סביבו.

היתרונות של זמן איכות עם הילדים:

מסר חשוב לילדים – ילד שהורה מפנה זמן כדי להיות איתו, מקבל מסר: אני אהוב, אני חשוב לאמא ואבא שמפנים זמן כדי להיות איתי, אני כנראה ראוי ושווה, אני מעניין אותם.

העלאת הביטחון העצמי – רגשות אלה תורמים לחיזוק הדימוי העצמי והביטחון של הילד, והילד מרגיש רצוי.

היכרות ושיתוף –זמן איכות עם הילדים יוצר מרחב נוח ופתוח לשיתוף והתייעצות וכך ההורה והילד לומדים להכיר זה את זה.

חיזוק והעמקת הקשר – הזמן המשותף מחזק את הקשר, משפר את מערכת היחסים בין הילד להורה, ולכן ילד ירצה לשתף יותר פעולה עם הורה שהיחסים איתו טובים. רמת החיכוכים בבית תפחת, וההורה יזכה ליותר שיתוף פעולה מצד הילד ולהבנה והכרה של הגבולות שהוא מציב.

הענקת תחושת חשיבות – באמצעות זמן איכות עם הילד, הילד מרגיש “שרואים אותו באמת”, לא רק את הציונים שלו, ההצלחות או הכישלונות שלו. כשהורה מפנה זמן עבור הילד, מתעניין בו ולא מנסה לחנך בזמן הזה, והיחס החיובי תורם רבות בפיתוח שפה רגשית רחבה.

הפחתת מריבות בין אחים – כשיש יותר מילד אחד בבית, ובעיקר כשפער הגילאים קטן, קיימת תחרות בין האחים על תשומת הלב של ההורים, והילדים חשים שהם צריכים להילחם על המקום שלהם לפעמים בדרכים שליליות. כשילד יודע שיש זמן מוגדר בשבוע שהוא לא צריך להילחם כדי להיות קרוב לאמא או אבא, זה מפחית את המתח סביב התחרות מול האחים האחרים, ויכול ליצור רגיעה במריבות או בהתנהגויות מפריעות.

עצות פרקטיות לזמן איכות

גילאי 1-2 – לשיר שירים, לקרוא סיפור, לדגדג אחד את השני, ללכת לשחק יחד בגן שעשועים

גילאי 3-6 – לבנות פאזלים, לעבוד בגינה, להכין עוגיות, להמציא סיפורים, לצייר, לטייל

גילאי 6-12 – לעשות ספורט או הליכה, לבשל, ללמוד נושא שמעניין אותו, לשוחח על יחסי חברה וכישורי חיים.

גילאי 12+ – לפתור תשבצים, לשוחח ולשתף, להכין ארוחת ערב, ולהכיר מקרוב את עולם המתבגרים.

הרעיון המרכזי הוא להיות יחד, לא משנה מה בוחרים לעשות.

כדאי להיות ערניים ולא “לראיין” את הילד בזמן המשותף, אלא לשוחח איתו ולשתף אותו בשיחה בגובה העיניים. אל תשתמשו בזמן האיכות כשעת חינוך, התחשבנות והטפת מוסר.

מומלץ לקבוע את הזמן מראש, ובכדי לא ליצור מתח בין בני המשפחה בבית, כדאי לשתף את המשפחה כולה בזמן המוקדש.

זכרו תמיד כי הילד שלכם זקוק לנוכחותכם הפעילה על מנת לצמוח ולגדול בבטחה. ההשקעה שתזרעו היום היא זו שתצמיח ממנו את פירות המחר.

אוריאל בלמס

אהבת את המאמר? שתף:

Facebook
WhatsApp
Email
הדפסה

הרשמה לניוזלטר של מטיבתא

הצטרפו לרשימת התפוצה המקנה לך הטבות:
סדנאות דיגיטליות // טיפים ללא תשלום // מגזין מטיבתא // מאמרים אחרונים.

הפופלרים ביותר

פוסטים נוספים מאותה קטגוריה

צמיחה זוגית, דווקא בעת משבר

זהירות מתח גבוה

התלבטות גדולה קיימת במערכות יחסים בכלל, ובמערכת זוגית בפרט. מהי הדרך שבה עלינו לנקוט במהלך קונפליקט, הגורם לעליית מתח בין שני בני הזוג. הזוגיות מלווה

פוסטים נוספים מאותה קטגוריה