לוגו מטיבת"א

פסיכולגית הצבעים

פסיכולגית הצבעים

הפסיכולוגיה של הצבעים

הצבע של הטבע

מאז ומעולם היה המין האנושי מוקף בצבעים על כל צעד ושעל.ונתון להשפעתם.

כחול השמים, אודם השקיעה, ירק העצים וכל שאר צבעי הטבע הנפלאים,נבראו מששת ימי בראשית אך מקסימים אותנו בכל פעם מחדש, ומטביעים בנו את חותמם.

בעבר השימוש בצבעים ובפיגמנטים היה מצומצם יותר שכן מקורם של הצבעים היה בעיקר אורגני (טבעי) ולכן השימוש בצבעים היה יקר מאוד.רק האמידים זכו להתגנדר באריגים יקרים וצבעוניים. ככל שהתפתחה תעשיית הצבע  והשימוש בה הפך זול וזמין יותר,

רכשו בני אדם יכולת לייצר צבעים חדשים ומעניינים. תרכובות ועירבובי צבעים הפכו את עולם הצבעים למגוון מסנוור ומסחרר.האפשרות לייצור צבעים שונים וההבנה שיש לצבעים השפעה על האדם הביאו למהפך בתחום “פסיכולוגיית הצבעים” תעשייה שכבשה את מקומה בעולם השיווקי שהבין את הפוטנציאל  הטמון בצבע.

“פסיכולוגית הצבעים”

“פסיכולוגיית הצבע” לא פסחה על התחום הרגשי.מדע הפסיכולוגיה מכיר בחוט המקשר בין השפעת הצבע ובין האישיות.מדע זה מודע כי בחירתם של הצבעים ומיקומם משקפים את עולמו הפנימי של האדם. ולאע רק את “האהבה” של האדם לצבע כלשהוא . פסיכולוגיה של צבעים היא תת תחום בפסיכולוגיה, החוקר את אופן בחירת הצבעים .בבסיס מדע זה מדבר על כך שעוצמת הרגשות שלנו משפיעה על בחירת הצבעים במצב נתון.

פסיכולוגית הצבעים מבוססת על ההנחה ששימוש פונקציונלי מוצלח בצבעים נובע לאו דווקא מהאטרקטיביות של גוון מסוים, אלא מהיחסים שלו עם טונים אחרים. מהיחסים ההורמוניים או הדיס \הורמוניים בין הטונים האלה.. השילובים השונים שנוצרים באבחון , משקפים את האיזון הכללי של האדם ( המטופל) מצב נפשי /רגשי ואפילו גופני.

מהו צבע ?

הצבעים הם אורך של גל האור הנגלה בשמש ,בלעדיו הם נעלמים. כל קרן אור מכילה קרניים בעלות צבעים שונים ואלו מהווים את צבעי היסוד של האור.ה צבעים מתגלים במלוא יופיים בקשת המופיעה לאחר הגשם.הצבעים  שהעין רואה הוא בעצם קרניים צבעוניות של אור. כל אורך של גל נותן צבע שונה דוגמת הקשת בענן. אורכי הגל השונים הם אלה שיוצרים את הצבעים. אורך הגל הקצר ביותר הוא הצבע האדום  אורך הגל הארוך ביותר הוא הסגול.

אין צבע טוב או רע עולם הצבעים הוא חלק מהשלם. תדרי הצבע  עוברים אל כל בני האדם בצורה זהה, באופן אוניברסלי. ההבדלים במיקום הצבעים אותו חווה האדם משקפים את עולמו הפנימי.

אבחון רגשי ע”י צבעים

אבחון רגשי ע”י צבעים מאפשר למטפל לזהות אילו כוחות זמינים עבור המטופל כרגע ובאילו כוחות אינו יכול / פוחד להשתמש, מה רצוי עכשיו בחייו ומה מצוי, האם המטופל משתמש באנרגיה, ובאיזה, אולי חשובה לו מנוחה נפשית. איזה מקום תופס הקשר הזוגי בחייו, מה מקומם של קשרים מישפחתיים וחברתיים, האם יש יציבות בחייו או קיבעון, האם דברים מתפתחים ומשתנים בחיי המטופל. בנוסף ייתכן ומיקומם של הצבעים מעידים על מבנה אישיותו.
הידע זה מאפשר למטפל למקד את הכלים הטיפוליים שברשותו, לתת סדר עדיפויות נכון בטיפול, להבין לעומק היכן נמצא הקושי ולזהות מצבי סיכון.
כמו כן, האבחון יכול לשמש כלי מעקב בתהליך הטיפולי המצביע על השינויים העוברים על המטופל.

באבחוןן זה אנחנו משתמשים ב 12 צבעים האבחון מבוסס על גישתו של ד”ר ליפשיץ. מורה ומטפל הוליסטי משנת 1979. באבחון זה נוסף הפן היהודי של המטופל ששם דגש על עולם הערכים של המטופל והמשמעות של הקשר הזוגי והמישפחתי בעולמו. בניגוד לאבחוןם הצבעים של ד”ר מקס לישר שמורכב רק מ 8 צבעים.

צבעי האבחון.

צהוב,כחול,אדום, ירוק,אפור, חום, לבן שחור. כתום, ורוד, סגול, תכלת.

צבעים אלו מתחלקים ל4 קבוצות.

הקבוצה הראשונה: מהווה את התבעים “ההישרדותיים” צהוב, כחול, אדום,ירוק .

הקבוצה השניה: משקפת את הצבעים”החצי הישרדותיים” אפור, חום.

הקבוצה השלישית: היא קבוצת ה”שחור לבן”.

בקבוצה הרביעית: נמצאים הצבעים ה”מורכבים” שכוללים את הכתום, ורוד,תכלת,סגול.

במהלך הטיפול נעשית עבודה של חלוקת הצבעים ב 2 שלבים בו זמנית.

שלב 1 : אבחון של חצי שנה עד שנה.

שלב 2 : אבחון השבועות האחרונים .

באבחון זה אנחנו מתייחסים לאייכיות אלו של הצבעים:

אדום-  מסמל את האנרגיה ,החלק הייצרי, כעס, אהבה, היכולת לעמוד על שלי, תקיפות, אסרטיביות.

ירוק – הגיון, שימור הקיים

כחול –  מנוחה ה, הרפיה,היכולת להתכנס פנימה, התבוננות פנימית

צהוב – תקווה, אופטימיות, שמחה, התחלה חדשה

אפור –  ניתוק רגשי

חום – יציבות, צרכים פיזיים

לסיכום ניתן לומר שהשימוש בהשפעת הצבעים על האדם

מאפשרים למטפל וכן למטופל הצצה עמוקה יותר אל הפנים ואל המצב הרגשי הקיים

וע”י הצבעים הבנה על המצב העכשוי או המתמשך.

ומה אפשרי ויכול להשתנות.

אהבת את המאמר? שתף:

Facebook
WhatsApp
Email
הדפסה

הרשמה לניוזלטר של מטיבתא

הצטרפו לרשימת התפוצה המקנה לך הטבות:
סדנאות דיגיטליות // טיפים ללא תשלום // מגזין מטיבתא // מאמרים אחרונים.

הפופלרים ביותר

פוסטים נוספים מאותה קטגוריה

צמיחה זוגית, דווקא בעת משבר

זהירות מתח גבוה

התלבטות גדולה קיימת במערכות יחסים בכלל, ובמערכת זוגית בפרט. מהי הדרך שבה עלינו לנקוט במהלך קונפליקט, הגורם לעליית מתח בין שני בני הזוג. הזוגיות מלווה

פוסטים נוספים מאותה קטגוריה