10 טיפים שיסייעו לכם לתהליך חזרה ללימודים
חודש אלול בפתח, מה שאומר שהילדים שלכם אוטוטו חוזרים למסגרות: למעון, לתלמוד תורה, לישיבה קטנה או לישיבה גדולה. אחרי שלושה שבועות של קימה מאוחרת, חופשות משפחתיות, בריכה, ים, חברים, לונה פארק ומופעים שונים, זה הזמן לחזור לשגרה. כדי להבטיח שהחזרה ללימודים תתבצע בצורה האופטימלית, במאמר זה נציע לכם מספר טיפים לחזרה נכונה לשגרה.
1. דברו עם הילד/ה על הדברים החיוביים בבית הספר
אין ילד שלא מרגיש דכדוך על כך שעוד מעט יהיה שוב כבול למסגרת, לקום מוקדם, להצמד לכללים ולהתכונן למבחנים. ולכן, הזכירו לילדיכם את הדברים החיוביים במסגרת הלימודית: המפגש המחודש עם החברים, המורה/הרב שהם אוהבים, שיעור מסויים, כל מה שהם נהנים ממנו לאורך שנת הלימודים.
2. היו ערניים למצב הרוח של הילד
ילדים רבים חווים דכדוך וחוסר חשק כאשר סוף החופש מתקרב. זה כמובן טבעי, אך כדאי להיות ערניים לכך שתחושות אלה לא הופכות להתנהגות תוקפנית או לדיכאון. דברו עם הילד לקראת החזרה ללימודים, שאלו אותו אם יש דברים שהוא חושש מהם, שימו לב הוא מסתגר, מתבודד או חסר תיאבון. במידת הצורך, ניתן להתייעץ עם גורם מקצועי.
3. הרגילו את הילד לשעות השינה המחודשות
בחופש הילדים פורקים כל עול וקובעים לעצמם את שעות השינה. כדי שלא יתחילו את השנה בעייפות מטורפת , כמה ימים לפני החזרה ללימודים, תרגלו אתם את החזרה לשעות השינה הרגילות.
4. תרגלו את הדרך לבית הספר
אם הילד מתחיל ללמוד במסגרת חדשה או לא ממש זוכר את הדרך למסגרת הרגילה, תרגלו עמו כמה הפעמים את ההליכה/נסיעה, כדי שלא ירגיש חסר אונים בימים הראשונים ללימודים.
5. ערכו את ההכנות ללימודים יחד עם הילד
משהו שמאד יכול להעלות את המוטיבציה של הילד לחזור ללימודים הוא לערב אותו בהכנות לקראת החזרה למסגרת הלימודים: סידור החדר מחדש כך שיתאים ללימודים, קניות משותפות של ציוד וכו’.
6. חזרה לאכילה מסודרת
בזמן החופש הגדול, אווירת החופש והעייפות של הורים לפעמים גורמות לכך שפחות משגיחים על מה שהילדים אוכלים. החזרה ללימודים היא הזדמנות מצוינת לחזור גם לשגרה התזונתית, עם סנדוויצ’ים בריאים, פירות וירקות ותבשילים ביתיים. ציידו את הילד עם אוכל מגוון שהוא אוהב.
7. הכירו לילד חברים חדשים
אם הילד מתחיל כיתה א’, עובר למסגרת לימודים חדשה, או מתחיל מסגרת בה חבריו מהשנים הקודמות לא מצטרפים אליו, דאגו לכך שהוא יגיע למקום בו כבר יש לו חברים. עוד במהלך החופש, בררו מיהם הילדים שהולכים ללמוד אתו, ודאגו להפגיש בינו לבינם כדי שיפתחו קשרי חברות עוד לפני החזרה לבית הספר.
8. מטרות ויעדים לשנה החדשה
מומלץ לקיים שיחה עם הילדים על המטרות שלהם לקראת השנה החדשה. מה הציפיות שלהם? מה היו רוצים לשפר? חששות? בקשות? מטרות ושאיפות בשנה החדשה.
כתבו על דף את כל הנקודות, ותלו מעל השולחן כתיבה של הילד כתזכורת ומקור להנעה ומוטיבציה להשגת היעדים והרצונות. ניתן לקשט ולהוסיף תמונות שימחישו את הגשמת החלומות.
9. התמודדות עם הקשיים שבשגרה
שוחחו על נקודות קושי כמו למשל אם לילד יש קושי להתעורר בבוקר שוחחו איתו וחשבו יחד מה ניתן לעשות כדי לשפר את הקימה בבוקר. למשל: ניתן להציע לקנות לו שעון מעורר או להחליט על שירים אהובים שיהיה לו כיף להתעורר איתם. חישבו מה ניתן לארגן מראש כמו למשל בגדים ונעליים שמתכוון ללבוש, הכנת סנדוויצ’ים ומערכת מראש, וכל דבר שיכול להקל עליכם ולחסוך זמן בבוקר.
10. סדר יום
החליטו על סדר יום. מתי מגיעים הביתה ומה הסדר. מכינים שיעורים קודם או שאוכלים ואחר כך יושבים לעשות שיעורים. שוחחו עם הילדים ובדקו מה מתאים להם ומה נראה להם שיוכלו לעמוד בו. כל ילד הוא שונה וכדאי לנסות להתחשב ברצונות שלהם אם אפשרי. ככל שיהיה לכם כללים וחוקים מסודרים וכתובים וככל שההתנהלות והציפיות יהיו ברורות כך יהיו פחות מתחים ודברים יזרמו הרבה יותר טוב. אפשר להכין לוח כתוב עם סדר היום והמשימות הנדרשות לביצוע.