“ושמחת בחגך”

האביב בפתח ואיתו חג הפסח קרב ובא. הילדים ובני הנוער שמחים וצוהלים בשמחת החג ולא פחות מכך מחופשת בין הזמנים.
בעוד שרוב הילדים שמחים מהחופשה, עבור רוב ההורים יציאת הילדים ממסגרת בית הספר מזמנת אתגרים רבים.
שעות היום המתארכות, היעדר פעילות חינוכית לילדים, האינטראקציה הממושכת בין אחים בשכבות גיל שונות, ההיעדרות של ההורים או לפחות אחד מהם לצורך עבודה מחוץ לבית, לצד ההכנות המרובות, כל אלה עלולים לייצר אוירה מתוחה וקרקע למחלוקות במשפחה.
האם מציאות זו הכרחית? האם קיימת דרך לעבור את התקופה הזאת באווירה טובה וחיובית? ננסה להציע דרכים שיסייעו להתכונן לחופש ולהפחית את המתח והקונפליקטים שהוא עלול לטמון בחובו.

כבוד לרגשות הילד– מנקודת הראות של הילדים החופש הנו מקור לשמחה, הזדמנות לשחק להיות עם ההורים ולבלות יותר. משכך הילדים אינם מבינים את קריאות המצוקה של ההורים (“מה נעשה איתם?”, “איך נסתדר?”). אם אתם חווים את החופשה כמקור לחץ ותסכול העלו זאת לא בנוכחות הילדים.

שמרו על שגרה וגבולות – כל הילדים מתפקדים טוב יותר כאשר ישנה שגרה וגבולות ברורים, לכן כדאי לחשוב על יצירת שגרה במידה המתאימה לילד.

גמישות – לצד הגבולות הברורים רצוי לנקוט במידה של גמישות ולקחת בחשבון כי ייתכן שהגבולות ישתנו בשל החופש.

זמן משפחתי – במשפחות רבות, במהלך החופשה ההורים או לפחות אחד מהם, נעדרים לצורך עבודה. זוהי הזדמנות לזמן איכות עם המשפחה המורחבת.

תכננו תכניות מראש וודאו שהילדים יודעים אותן – פעילויות המתוכננות מראש או פעילויות שנקבעו בשיתוף עם הילדים, מאפשרות חופש תנועה בין התוכניות מחד, ומאידך יציבות גדולה עבור הילד. מומלץ ליצור מערכת שעות שבועית ידועה ומוסכמת על כל בני הבית. התייחסו לתוכניות הללו באופן מחייב אך רגיש לילדכם. יצירת תכניות אינה אומרת שסדר היום של ילדכם יהיה מלא בכל עת. בהחלט ניתן וכדאי גם ליצור בשגרת היום זמן בו הילד יכול לבחור מה הוא עושה ואף להשתעמם קצת.

שיתוף הילדים בפעולות היומיות – במהלך החופשה כולם בבית והמשמעות היא שכולם מסייעים במטלות הבית. חשוב שהמשימות תהיינה מותאמות לגיל ולשלב בו הילד נמצא.

הוצאות כספיות – במהלך החופשה ולקראת החגים קיימת נטייה להוצאות גדולות יותר. חשוב להיערך לכך, לשתף את הילדים ולמצוא פתרונות הולמים כגון הקצבת סכום לכל ילד, או ביטול דמי כיס לצורך הפעילויות הגדולות יותר.

יחסי אחים – השהייה הממושכת בין האחים מייצרת חיכוכים ומריבות. חשוב להתייחס לכך בהבנה ובסלחנות, לא להגיב בשיפוטיות או בהשוואות ולהגדיר כללים ברורים.

לקבלת ייעוץ פנו אל מטיבת”א (מרכז טיפול במשפחה תורני-ארצי) 2837*

נכתב על סמך המאמר בטיפולנט: 6 דרכים להתכונן לחופש הגדול

תמונה של הרב מאיר שמעון עשור עשור M.A.
הרב מאיר שמעון עשור עשור M.A.

אהבת את המאמר? שתף:

Facebook
WhatsApp
Email
הדפסה
תוכן עניינים

הרשמה לניוזלטר של מטיבתא

הצטרפו לרשימת התפוצה המקנה לך הטבות:
סדנאות דיגיטליות // טיפים ללא תשלום // מגזין מטיבתא // מאמרים אחרונים.

הפופלרים ביותר
פוסטים נוספים מאותה קטגוריה
כוחה של הסליחה 

שונמית דרעי- יועצת זוגית ומשפחה, פסיכותרפיסטית ומנחת סדנאות. 0522314040 הכרחי לו לאדם לפתח לעצמו מנגנון סליחה, הסליחה המהותית ביותר היא ללמוד לסלוח קודם לעצמנו ומשם

מועדים ושמחה

בס”ד   התורה מצווה אותנו לשמוח ברגלים ובמועדים: וְשָׂמַחְתָּ בְכָל-הַטּוֹב אֲשֶׁר נָתַן-לְךָ”… (דברים כ’ו י’א) “וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ וַאֲמָתֶךָ וְהַלֵּוִי וְהַגֵּר… “(דברים

לא ליד הילדים

בתקופת חופשת הקיץ המשפחה כולה נמצאת זמן רב ביחד. השיגרה המשפחתית והאישית צריכה להמשיך להתנהל בזמן שרמת ההוצאות עולה ואיתה העומס שלנו, ההורים. אם נוסיף