הצוות שלנו

“חייב אדם לבסומי בפוריא…”

אחד הציוויים ביום פורים היא המצווה לקיים סעודה ומשתה. כמו שנאמר: ” חייב אדם לבסומי בפוריא עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מורדכי”.
הורים רבים לנוער מתבגר מוצאים את עצמם מבולבלים לנוכח הציווי: מחד, מעוניינים לאפשר לבני הנוער להשתתף בשמחת החג ולהתבשם ומאידך חוששים כי בשל גילם הצעיר, לא יידעו להציב גבולות במקום הנכון, דבר העלול להביא לשתייה מופרזת על כל הסיכונים והנזקים הכרוכים בה.
מסתבר כי שאלה זו מעסיקה באופן כללי הורים לילדים מתבגרים. הדילמה היא האם לאפשר לבני הנוער לשתות אלכוהול? האם האיסור על שתייה הוא מעשי? הורים רבים מאמינים כי אם יאפשרו לילדיהם המתבגרים לשתות אלכוהול בבית, תחת עיניהם המפקחות, הם יוכלו להחדיר בהם הרגלי שתייה אחראיים יותר. התומכים בגישה זו מכירים בטבע המרדני של בני הנוער, ומניחים כי אם יאסרו עליהם שתייה אלכוהול, הדבר יעורר אנטגוניזם ויעודד את המתבגר/ת לשתות מאחורי גבם של ההורים. לכן, נשמעת בשנים האחרונות הטענה כי אווירה ביתית פתוחה בנוגע לאלכוהול תמנע מהמתבגר “לחפש בחוץ” הזדמנויות לשתות, אשר כידוע עלולות להסתיים בצריכת אלכוהול מופרזת עם החברים ברחוב או במסיבה.

נציין כי מחקר עדכני שנעשה בתחום מלמד כי הנחה זו מוטעית. הורים המאפשרים לילדיהם לשתות אלכוהול עלולים לגרום ליותר נזק רב יותר מאשר תועלת. הממצאים העידו כי 81% מהמתבגרים שקיבלו אלכוהול מהוריהם דיווחו על שתייה מופרזת בסיום המחקר, זאת בהשוואה ל-62% בלבד מאלה שהשיגו אלכוהול ממקורות אחרים. אותם המתבגרים ששתו באישור הוריהם אף הראו סימנים להתמכרות עתידית ותלות באלכוהול.

משכך נציע ונחדד כי תפקיד ההורים בנושא חשוב ביותר. לשיח הכנה והפתוח בין ההורים לילדים קיימת השפעה חיובית. רצוי מאוד לשוחח עם בני הנוער על שתיה והסכנות הטמונות בה, אך במקביל עלינו להציג אמירה חד משמעית לפיה אלכוהול בגילם הוא מחוץ לתחום. לצד זה, כאשר ישנו אירוע חד פעמי (כגון: סעודת המצווה בפורים), יש לשוחח עם הנער ולהגיע אתו להסכמות, להגדיר יחד את גבולות השתייה ואת הדרך לשמר אותן. חשוב להסביר לילדים המתבגרים כי גופם אינו בשל דיו בכדי להתמודד עם אלכוהול כפי שמסוגל גופו של אדם בוגר, ושתייה במהלך תקופה קריטית זו של ההתפתחות עלולה להוביל לנזק. השקיעו בתקשורת עם המתבגר/ת, הביעו התעניינות ונסו לייצר דיאלוג המורכב משאלות פתוחות המזמינות שיחה “(מה את חושבת על…? מה אתה מרגיש לגבי זה)”? וכיו”ב.

מבוסס על כתבה בטיפולנט “עדיף כבר שישתו בבית? ממצאים חדשים על צריכת אלכוהול של מתבגרים”

כתבה רחלי עשור, עובדת סוציאלית מתנדבת במטיבת”א

תמונה של הרב מאיר שמעון עשור עשור M.A.
הרב מאיר שמעון עשור עשור M.A.

אהבת את המאמר? שתף:

Facebook
WhatsApp
Email
הדפסה
תוכן עניינים

הרשמה לניוזלטר של מטיבתא

הצטרפו לרשימת התפוצה המקנה לך הטבות:
סדנאות דיגיטליות // טיפים ללא תשלום // מגזין מטיבתא // מאמרים אחרונים.

הפופלרים ביותר
פוסטים נוספים מאותה קטגוריה
מעורבות או התערבות
מעורבות או התערבות?

איך לשמור על זוגיות יציבה מול התערבות חיצונית מאת רבקה תמים, יועצת נישואין ומשפחה   האם הזוגיות שלכם באמת שלכם? או שלכל אחד במשפחה יש

כוחה של הסליחה
כוחה של הסליחה 

שונמית דרעי- יועצת זוגית ומשפחה, פסיכותרפיסטית ומנחת סדנאות. 0522314040 הכרחי לו לאדם לפתח לעצמו מנגנון סליחה, הסליחה המהותית ביותר היא ללמוד לסלוח קודם לעצמנו ומשם