הצוות שלנו

“הבנות השקופות” – האם גם לבת שלך יש הפרעת קשב וריכוז?

היא קצת עצלנית, קצת לחוצה, קצת שובבה, קצת זהירה, קצת פזיזה, קצת מרדנית, קצת ווכחנית, קצת מרצה, קצת חרדתית, קצת בכיינית, קצת נוקשה, קצת רחפנית, קצת יוזמתית, קצת מפוזרת, קצת מעצבנת. היא סובלת, אבל מרגישה אשמה או מותקפת. הבעיה האמיתית שלה שהיא שקופה ולא ידועה. מדוע קשה יותר לזהות הפרעת קשב וריכוז (ADHD) אצל בנות, מה המחיר שהן משלמות ומה ניתן לעשות?

מדוע קשה יותר לזהות הפרעת קשב וריכוז אצל בנות?

להפרעת קשב יש שני ביטויים עיקריים:

א. חוסר קשב וארגון

ב. היפראקטיביות (עודף תנועה) ואימפולסיביות (חוסר באיפוק).

אצל בנות מצוי יותר הסוג הראשון שמעצם טבעו הוא פחות בולט לעין. גם הסוג השני מתבטא אצל בנות בצורה שקטה יותר ואנשים נוטים לתת לכך הסברים אחרים.

ההיפראקטיביות יכולה להתבטא לא רק בעודף תנועות גוף, אלא גם בעודף דיבור. ילדה כזו יכולה להיתפס כ”ילדה דברנית” או כ”אחת שמפריעה בשיעורים”. היפראקטיביות יכולה גם להתבטא בפעילות יתר בריקוד, מרץ לעשייה, לפעמים בצורה כזו שגורמת לילדה לקחת על עצמה משימות מעבר ליכולותיה. ילדה כזו יכולה להיתפס כחרוצה ומלאת שמחת חיים. הבעיה מתחילה כשעודף המרץ מפריע לה לישון או יוצר חוסר יציבות באנרגייה – לפעמים היא נמרצת מידי ולפעמים היא חסרת אנרגייה ובקושי “סוחבת”.

הילדה מתאמצת לתפקד בצורה תקינה והסובבים חושבים ש”היא מסתדרת”. למשל, הילדה בודקת שוב ושוב את העבודה שלה. הדבר יכול להראות כיסודיות והשקעה ולא ישימו לב שהיא מנסה לחפות על קושי בסיסי לשלוט בפרטים. ייתכן שלילדה יש קושי בארגון וברגע האחרון היא עושה מאמצים רבים להתכונן למבחן או שהיא מגיעה מוקדם מידי מתוך פחד לא לאחר. אנשים מבחוץ יכולים לחשוב ש”תכלס הכל תקין” ולא להבין שהילדה משלמת מחיר כבד כדי שהכל יהיה/ייראה תקין.

כמה זה עולה לנו?

בנות עם הפרעת קשב וריכוז עלולות לפתח מצוקות רגשיות יותר מאשר בנים עם הפרעת קשב וריכוז. לדוגמה בנות רבות מפתחות תסמיני חרדה לטווח הארוך. אחת הסיבות לכך הוא הלחץ המתמיד שהבנות נמצאות בו ברצונן לתפקד מעבר ליכולותיהן . פעמים רבות הדבר מתבטא בנשירה בגיל מאוחר ובהתנהגויות מסוכנות. חוסר הזיהוי גורם לכך שבמקום שהילדה תקבל תמיכה, היא מקבלת ביקורת רבה, היחסים עם ההורים עלולים להיפגע והיא עלולה לפתח חוסר אמון כלפי עצמה או העולם. בנוסף, הרצון להסתיר את הקשיים ולהעמיד חזות של תפקוד תקין יכול ליצור אצל חלק מהבנות “תסמונת המתחזה” – תחושה שהיא אינה אמיתית, שהיא מעמידה פנים מול כל העולם והשגיה אינם שלה באמת.

מה עושים?

אם אתם רואים שיש לילדה קשיים, אל תתנו לשקט להטעות אתכם. בדקו אם היא צריכה עזרה ואל תהססו לפנות לייעוץ ובדיקה יסודית. למרות שההפרעה גורמת לנזק רב יותר בקרב הבנות, הטיפול יעיל יותר בקבוצה זו. למשל, נמצא כי טיפול תרופתי יעיל בהפחתת סיכונים מסוימים לבנות, יותר מאשר לבנים. בנוסף, מומלץ לקבל הדרכה עבורכם ועבור הילדה. מחקרים מצאו שהשילוב של טיפול תרופתי עם הדרכה וטיפול יעיל ביותר אצל בנות עם הפרעות קשב וריכוז.

***

מאת  ד”ר חיים דיין

***

לכל התייעצות ושאלה פנו 24 שעות ביממה למוקד הדרכת הורים של מטיבת”א

תמונה של דר' חיים דיין
דר' חיים דיין

אהבת את המאמר? שתף:

Facebook
WhatsApp
Email
הדפסה
ילדה מלוכלכת בצבעי גואש הדמיה להפרעת קשב וריכוז
תוכן עניינים

הרשמה לניוזלטר של מטיבתא

הצטרפו לרשימת התפוצה המקנה לך הטבות:
סדנאות דיגיטליות // טיפים ללא תשלום // מגזין מטיבתא // מאמרים אחרונים.

הפופלרים ביותר
פוסטים נוספים מאותה קטגוריה
מעורבות או התערבות
מעורבות או התערבות?

איך לשמור על זוגיות יציבה מול התערבות חיצונית מאת רבקה תמים, יועצת נישואין ומשפחה   האם הזוגיות שלכם באמת שלכם? או שלכל אחד במשפחה יש

כוחה של הסליחה
כוחה של הסליחה 

שונמית דרעי- יועצת זוגית ומשפחה, פסיכותרפיסטית ומנחת סדנאות. 0522314040 הכרחי לו לאדם לפתח לעצמו מנגנון סליחה, הסליחה המהותית ביותר היא ללמוד לסלוח קודם לעצמנו ומשם