בתקופת חופשת הקיץ המשפחה כולה נמצאת זמן רב ביחד.
השיגרה המשפחתית והאישית צריכה להמשיך להתנהל בזמן שרמת ההוצאות עולה ואיתה העומס שלנו, ההורים.
אם נוסיף לכל זה גם את החום, הלחות, הפעילויות, הקייטנות והחופשה המשפחתית שרוצים לצאת אליה הרי שקיבלנו פוטנציאל של לחץ רב וסטרס אישי, זוגי ומשפחתי.
אחד הדברים החשובים שצריך לשים לב אליהם זה מריבות ליד הילדים. כשילדים רואים את הוריהם רבים עוברות להם בראש מחשבות רבות שאנחנו לא מודעים להם.
לילדים לא נעים לראות מריבה זוגית של הורים, זה מערער להם את הביטחון המשפחתי. כאשר ילדים נחשפים למריבה בין ההורים הם חסרי אונים ולא יודעים כיצד להתנהל מול התנהגות שכזו.
הם יכולים לפחד מהעתיד, ממה שיבוא, לאן זה יתדרדר ואיך הם יכולים לעצור את המריבה.
יש ילדים שיברחו לחדר כדי לא לראות ולחוות את התחושות הקשות, יש כאלו שיתחילו להפגין התנהגות אלימה כתוצאה מחוסר האונים, יש כאלו שיאשימו את עצמם שהם הגורם למריבה וזה עלול להשפיע על ההתנהגות העתידית שלהם: הערך העצמי שלהם ירד, הם יכולים לרצות לקחת צד מול הורה כזה או אחר ועוד.
במקרים חריגים ילדים יפתחו סוגים שונים של הפרעות, על מנת שההורים יהיו עסוקים בהם במקום בבעיות ביניהם.
כהורים, עלינו לזכור שהילדים צופים בנו תמיד, לומדים ומפנימים התנהגויות שלנו וכך הם עצמם יתנהגו בבגרותם. לכאלה בוגרים הם יהפכו. ההורים הם המודל חיקוי של ילדיהם.
כשהילדים נחשפים לוויכוחים או צעקות הם עלולים לאמץ דפוסים של אלימות מילולית כדי להתגבר על קשיים, כעסים ומתחים. הם יפגינו התנהגות זו מול גורמים אחרים, סביבת החברים או האחים.
הילדים עלולים ללמוד בטעות שכך נראית זוגיות וכל מה שננסה ללמד אותם יירד לטמיון אם בבית הם לא יראו ויחיו את זה.
מה נעשה כאשר בכל זאת יש מחלוקות שעולות כשהילדים בסביבתנו?
נזכור שצופים בנו. ונחשוב איזה מסר אנחנו רוצים להעביר לילדינו. לפעמים עדיף לותר – “להפסיד” בויכוח, אך “להרוויח” דוגמא אישית.
כדאי לסכם ביניכם, שאפשר לנהל דיון על נושאים שרויים במחלוקת, בצורה מכובדת. אדרבא, הילדים ילמדו מכך כיצד מנהלים שיח סביב נושאים שאין בהם הסכמה, יחד עם זאת, כאשר הדיון הופך לויכוח, יש לעצור ולסכם זמן שבו ממשיכים אותו שלא בנוכחות הילדים. כך אתם מרוויחים זמן לחשוב שוב על הדברים ולהבין כיצד ניתן לפשר ולהתפשר.
בכל מקרה אין להרים קול, לדבר בשפה מזלזלת, לא מכובדת (גם לא בפני הילדים, כמובן..).
שימו את טובת הילדים לפני טובתכם האישית ומצאו פתרון ביניים שירצה את כולם.