עזרה ראשונה נפשית

עזרה ראשונה נפשית - אנחנו כאן כדי להקשיב!

לכולנו יש התמודדויות, אך לעיתים נראה כי האתגרים מורכבים ואין ביכולתנו לשאת את זה לבד.
במצבי לחץ, מצוקה ומשבר, התחושה האופיינית היא של חוסר אונים, בלבול ותסכול. אנחנו כאן כדי לסייע. 
 פנו למוקד מטיבת”א – מוקד תורני ארצי לעזרה ראשונה נפשית סיוע נפשי, זוגי ומשפחתי ותקבלו מענה ע”י אנשי המקצוע שלנו.
זקוקים לסיוע? התקשרו: 2837* או השאירו פרטים ונציג יחזור אליכם:
עזרה ראשונה נפשית עקרונות ודרכי פעולה
עזרה ראשונה נפשית טלפון
עזרה ראשונה נפשית חירום

עזרה ראשונה נפשית – אל תתמודדו לבד

לצערנו לא מעט אנשים נמצאים בסיטואציה בה הם זקוקים לעזרה ראשונה. עזרה ראשונה נפשית היא לא דבר של מה בכך, מדובר בעזרה קריטית שמצילה חיים ועד שלא עוברים סיטואציה כזאת לא באמת מבינים.

מה עושים במצב שבו נתקלים בקושי רגשי, איך מתמודדים ובכלל, מאיפה מתחילים ומזהים קושי רגשי המצריך עזרה ראשונה? כל התשובות כאן.

נתקלתי בקושי רגשי - מה עושים?

מצוקות נפשיות הן מצב נפוץ בארצנו. המצב הביטחוני, הכלכלי, החברתי ואירועי היום יום משפיעים על כל תחומי החיים שלנו. כולנו שואפים לרווחה נפשית ותחושות שלוה וביטחון אך האתגרים הרבים אותם אנו חווים משפיעים על יכולת ההתמודדות שלנו כיחידים, כהורים, וכבני זוג.

מצבים של לחץ, משבר ומצוקה מהווים גורמי דחק. גורמים אלו משפיעים על הפסיכולוגיה והפיזיולוגיה של האדם. ישנם מחקרים שמראים כי אחוז גבוה (למעלה מ 85%) מכלל האוכלוסיה הבוגרת בישראל חוו או יחוו תקופות של מצוקות נפשיות במהלך החיים.

מצוקות אלה עלולות להעמיק ולהתרחב בעקבות אירועים חיצוניים המאתגרים את החוסן הנפשי של האדם כגון תאונה, מחלה, מלחמה, אובדן ועוד. כמו כן, מצבים אלה מערערים אותנו וגורמים לנו לחוסר איזון נפשי.

עזרה ראשונה נפשית – מתי צריך עזרה?

עזרה ראשונה נפשית הניתנת במצבי משבר עשויה למנוע פגיעה במערכת העצבית של האדם והידרדרות נפשית. כך שעזרה זו מהווה הצלת חיים ממש. מטרת העזרה הראשונה היא לסייע לאדם לחזור לתפקוד רגיל שיאפשר לו להתמודד ביעילות ומתוך תחושת מסוגלות עם קשייו.

ניתן לדמות את העזרה הראשונה הנפשית לעזרה ראשונה פיזית – זהו תהליך ראשוני שנעשה במטרה להעריך את מצבו של האדם ולייצבו ככל האפשר. במקרים בהם יש צורך, יופנה האדם המתמודד להמשך תהליכי טיפול מקצועיים.

עזרה ראשונה יכולה להינתן ע”י כל אדם שרכש ידע ומיומנויות להענקת עזרה ראשונה.

מצבי המצוקה בהם עזרה ראשונה נפשית נצרכת ומתבקשת הם:

  • התקפי חרדה, פחד קיומי, פאניקה ותחושה של הצפה רגשית. אלו עשויים לגרום סבל עצום, ותחושה של חוסר אונים. לעיתים תחושות אלה יובילו למצב של קשיים בתפקוד היומיומי.
  • אירועים חיצוניים כמו הצקות, פגיעות, תאונות, מלחמות או פיגועים שמובילים לתגובות טראומטיות. אירוע חיצוני יכולה להיות גם בשורה קשה איתה מקבל הבשורה מתקשה להתמודד.
  • אירועים פנימיים יכולים להיות קשורים למחשבות של האדם. אלו יובילו לתחושה של מצב רוח ירוד שמלווה בחוסר הנאה בחיים, תחושות עזות של ריקנות, ייאוש ואדישות. מצבים אלו עלולים להגיע לפגיעה עצמית ואף לאובדנות.
  • התקפי זעם ואלימות שיכולים לפרוץ בתגובה לשלל סיבות כמו פיטורין, פגיעה קשה ועוד.

מצבים אלו ועוד רבים אחרים נחווים מידי יום בכל מקום ובכל קהילה, מבלי שתהיה לנו היכולת לחזות אותם או למנוע אותם. ברוב מקרים זיהוי מקדים והגשת סיוע יכול להציל חיים.

טיפול ארוך טווח

מענה טיפולי קצר מועד יסייע לחיזוק החוסן הפנימי ויאפשר להתמודד עם המציאות בצורה מיטיבה, אך ישנם מקרים בהם נדרש תהליך ארוך יותר כדי להגיע לתוצאות הרצויות.

טיפול בחרדה ארוך טווח יכול להוביל בסיטואציות מסוימות לתוצאות טובות יותר וכמובן שחשוב להתאים את הטיפול ברמה האישית ככל שניתן ולקיים אותו אצל אנשי המקצוע הטובים ביותר.

חשוב שתהיו בידיים טובות ושיהיה לכם על מי לסמוך כי ככל שמדובר בנפש, מדובר בנושא מאד רגיש שאין לקחת בו סיכונים וכאשר מטופלים נכון, מסגרת מתאימה יכולה לשנות את איכות החיים באופן משמעותי.

מרכז מטיבת”א הוא מהמובילים בישראל בתחום הסיוע הנפשי. מטיבת”א הוא מרכז טיפולי ארצי שהוקם מתוך הבנה עמוקה של הצרכים הייחודיים של המגזר הדתי והחרדי.

אנו מציעים מגוון רחב של שירותי ייעוץ, טיפול בטראומה ומענה המתאימים לערכים ולאורח החיים שלכם, כדי לעזור לכם להתמודד עם אתגרים רגשיים, זוגיים ומשפחתיים. צרו קשר כבר כעת.

מרגישים שאתם צריכים תהליך טיפולי שיעזור לכם?
פנו לקבלת טיפול מקצועי ומותאם במרכז הטיפול שלנו

שאלות ותשובות

התמודדות עם מצוקה נפשית יכולה להיות מאתגרת, אך חשוב לזכור שאתם לא לבד וישנם כלים ומשאבים שיסייעו לכם. ראשית, חשוב לזהות את המצוקה ולהבין את עוצמתה. האם מדובר בקושי זמני או בתחושה מתמשכת של חוסר אונים? נסו לבטא את רגשותיכם, בין אם על ידי שיחה עם אדם קרוב, כתיבה ביומן או כל דרך אחרת שמרגישה לכם נוחה. פעילויות מרגיעות כמו הליכה בטבע, האזנה למוזיקה או תרגילי נשימה יכולות גם הן להקל על המצוקה. במידה והמצוקה אינה חולפת או מחמירה, חשוב לפנות לעזרה ראשונה נפשית. סימנים לכך יכולים להיות קושי בתפקוד היומיומי, מחשבות פוגעניות, שינויים קיצוניים בתיאבון או בשינה, תחושת בדידות עמוקה או חוסר תקווה. זכרו, פנייה לעזרה אינה סימן לחולשה אלא להיפך – צעד אמיץ לקראת ריפוי וצמיחה.
עזרה ראשונה היא מענה ראשוני שמטרתו להקל על מצוקה נפשית ולמנוע החמרה במצב. היא יכולה להינתן על ידי אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, מתנדבים או אפילו אדם קרוב אשר עבר הכשרה מתאימה. עזרה ראשונה כוללת הקשבה אמפתית, תמיכה נפשית 24/6 רגשית וסיוע בהתמודדות עם רגשות ומחשבות קשות. היא יכולה לספק לכם מרחב בטוח לביטוי עצמי, להפחית את תחושת הבידוד ולתת לך כלים להתמודדות עם המשבר. חשוב לזכור שעזרה ראשונה היא אינה תחליף לטיפול מקצועי, אך היא יכולה להיות צעד ראשון ומשמעותי בדרך להחלמה.
ישנן מספר דרכים בהן ניתן לפנות לעזרה ראשונה נפשית. אפשר לפנות למוקדי חירום, לקווי סיוע ייעודיים לנושאים ספציפיים כמו אלימות במשפחה או פגיעה מינית המביאות לדיכאון וחרדה בין היתר. אפשר גם לפנות לאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, כמו פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, דרך קופת החולים או באופן פרטי. מטיבת”א כאן עבורכם עם מיטב אנשי המקצוע וכמרכז תמיכה וותיק ומנוסה תוכלו להסתייע בנו ככל הניתן.