הדרכת הורים | מוקד סיוע

נבוכים מול הילדים? פנו למוקד הדרכת הורים במטיבת"א

מוקד סיוע להורים של מרכז מטיבת”א זמין בשבילכם עם תמיכה נפשית 24/6. מומחי מטיבת”א זמינים לכם בטלפון, בצ’אט, במייל ובטופס המצורף. יש להם את מיטב הכלים לסייע לכם, והם מתמחים בסיוע לציבור הדתי והחרדי, ומכירים היטב את המאפיינים והצרכים המיוחדים של שומרי התורה והמצוות הזקוקים לסיוע ולהדרכה. השיחה תישאר דיסקרטית לחלוטין.

זקוקים לסיוע? התקשרו: 2837* או השאירו פרטים ונציג יחזור אליכם:
ייעוץ והדרכה להורים
הדרכת הורים לגיל הרך
הדרכת הורים מחירים

הדרכת הורים: מה זה, למי כדאי לפנות, ומה כולל התהליך

מהי הנחיית הורים?

הורות היא משימה מרתקת ואתגרית בה בעת. אחת המצוות החשובות ביותר בחיינו היא ‘והגדת לבנך’, ‘ושננתם לבנך’, וכל אב ואם יודעים עד כמה עמוקה בליבם התקווה והתפילה שילדיהם יגדלו בריאים ושלמים בגופם ובנפשם, ילכו בדרכם ויאירו את העולם. אלא שכגודל המשימה, כך גודל האתר, ובעוד בכל משפחה יש לחזק באופן קבוע את היסודות החיוביים בין הורים לילדיהם, לעתים הדבר נצרך במיוחד. הנחיית הורים היא כלי אמין ומוכח שיכול לתת מענה למגוון צרכים ואתגרים של הורים וילדיהם, ולאפשר יחסים טובים יותר וחינוך מעמיק ואיכותי יותר. בדור שלנו ישנם אתגרים חדשים ולעתים קרובות מסובכים, כגון התמודדות עם נזקי המדיה על ילדים ונערים, וכן היכולת להציב גבולות לנערים וילדים.

הנחיית הורים (מכונה גם הדרכת הורים) היא תהליך מרתק וחשוב, שמטרתו לספק כלים ומודלים להורים במשימתם כמחנכים ומלווים לילדיהם. הנחיית הורים מתבצעת על ידי מקצוענים בתחום, כמו יועצי הורים, פסיכולוגים, פדגוגים או עובדים סוציאליים, שמספקים ידע, כלים ומערכות להורים על מנת לסייע להם לפתח מיומנויות, אסטרטגיות ותקשורת יעילה עם ילדיהם. לעתים התהליך מקבל גוון ואופי לימודי, ובמקרים אחרים מודגש בו הפן התהליכי שעוברים ההורים עצמם. מטרת התהליך הוא לפתח ‘ארגז כלים’ רחב ועמוק אצל ההורים, הן כלים רגשיים (כמו אמפטיה והקשבה) והן כלים שכליים (כגון שיטות פעולה ותגובות למצבים מורכבים וכדומה).

עם זאת, חשוב לציין שלמרות שתהליך מלא ו’רשמי’ של הנחיית הורים כולל מפגשים עם אנשי מקצוע, מוקד מטיבת”א נותן מענה טלפוני ובצ’אט הן למקרי חירום בין הורים לילדיהם, והן לחיזוק והנחיית הורים ‘מקומית’. מומחי מטבית”א שמכירים במיוחד את המאפיינים המיוחדים של הציבור החרדי והדתי זמינים בטופס שבדף הזה, וכן בטלפון 2837*.

התועלת: להורים, לילדים ולמשפחה כולה

בעוד בדרך כלל מה שמביא את ההורים לתהליך הנחיית הורים הוא הרצון לעזור ולסייע לילדיהם, בפועל התהליך מועיל ועשוי לתרום רבות גם להורים עצמם, גם לכלל המשפחה – וכמובן גם לילד עצמו.

התועלת להורים: כאבות ואמהות, אנו חשים לפעמים חוסר ביטחון וקשיים בהתמודדות עם צרכי הילדים שלנו. לעתים אנו מרגישים בודדים ומבולבלים, ולא בטוחים כיצד עלינו לנהוג כהורים. לעתים אנו יודעים בסתר ליבנו כי איננו הורים טובים מספיק, אך לא יודעים לשים את האצבע על הנקודות המדויקות שיכולים לשפר את התפקוד שלנו כהורים. הדרכת הורים יכולה להביא להבנה עמוקה יותר של הילדים שלנו, לשפר את הקשר עם ילדינו, להקל על הלחץ והתסכול היומיומי, ולחזק מאוד את הביטחון העצמי שלנו ואת האמון שלנו ביכולת להנהיג את ילדינו. לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת “Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology” מצא כי הדרכת הורים יכולה לשפר את הרגשת המשפחתיות אצל ההורים ואת השמחה שלהם בהיותם הורים. בנוסף נמצא כי הדרכת הורים עשויה לסייע בהתמודדות עם קשיים פסיכולוגיים של הורים, כגון חרדה ודיכאון הקשורים להורות.

התועלת לילדים: הדרכת הורים משפיעה בצורה חיובית ועמוקה על הילדים. ילדים הגדלים בסביבה בה ההורים רכשו יכולות וכלים להתמודדות חיובית ומסודרת, עשויים להרגיש בטוחים יותר, ועשויים לפתח יכולות חברתיות, ‘רגולציה עצמית’ ובטחון עצמי גבוה. מחקרים רבים הראו כי ילדים בעלי קשיים התנהגותיים שהוריהם עוברים תהליך של הנחיית הורים עשויים לגלות שיפור משמעותי בתפקודם החברתי והרגולציה הרגשית.

התועלת למערכת המשפחתית: הדרכה הורית משפיעה מאוד על המערכת המשפחתית כולה. הורים שמשתפים ומשתתפים בתהליך הדרכת הורים יכולים לשפר את התקשורת הזוגית ביניהם, לחזק את התמיכה המשפחתית ולשפר את איכות החיים המשפחתית. מחקרים מעידים על השפעות חיוביות של הדרכת הורים על רמות הסיפוק המשפחתי, על התמיכה הזוגית ועל התחושה של מסוגלות הורית.

המחקרים מלמדים גם על הפחתת רמות התנגדות בבית והמריבות בין הילדים לבין עצמם. הכלים שההורים רוכשים בתהליך מאפשרים להם לייצר סביבה רגועה ומכילה יותר, וכן להוות דוגמה אישית חיובית שגורמת לילדים לפתור סכסוכים בצורה בונה ובריאה. ההדרכה עשויה גם לתת להורים כלים להתמודד עם מריבות באופן אפקטיבי.

באיזה מצבים כדאי לפנות להדרכת הורים?

למרות שהדרכת הורים עשויה להיות מומלצת לכל משפחה, ותמיד היא עשויה לחזק את הרגשות החיוביים ואת הקשר הטוב בין ההורים לילדיהם, עדיין ישנם מצבים שבהם הצורך יהיה מובהק יותר. כך לדוגמה במקרים של הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, כגון ילדים עם קשיים למידה, קשיים רגשיים או קשיים בהתנהגות. במקרים כאלה, הנחיית הורים עשויה לספק כלים ותמיכה ייחודית, המותאמת במיוחד לצרכים המיוחדים של המשפחה.

1. ילדים עם קשיי למידה: ילדים שמתמודדים עם קשיים בלמידה, כגון קשיים בקריאה, כתיבה או חשבון, עשויים להיתקל באתגרים בביצוע המשימות היומיומיות שלהם ובהתמודדות עם הלימודים בכלל. הדרכת הורים יכולה לספק את הכלים והאסטרטגיות המתאימות לתמיכה בלמידה של ילדיהם, ולעזור להם ‘לשרוד’ ואף להתקדם ולהצליח בבית הספר.

2. קשיים רגשיים והתנהגותיים: במשפחות בהן ילדים חווים קשיים רגשיים, כמו חרדה, דכאון, טראומה או קשיים בהתנהגות, ההדרכה ההורית חשובה במיוחד. פעמים רבות הקשיים הרגשיים גורמים למתחים ולאווירה לא נעימה בבית, וכך עשויים גם להחמיר את הקושי הרגשי של הילד. הנחיית הורים במצב כזה עשויה ליצור סביבה טובה ונוחה יותר להורים להתמודד עם המצב, ולחזק את הילד עצמו בדרך לפתרון. ההורים יוכלו להבין טוב יותר את הילד ומה שעובר עליו, לחזק בקרבם את ההכלה והסבלנות לילד ואת יכולות השיח וההקשבה, וכך ליצור סביבה תומכת ומאפשרת לילד.

3. ילדים עם צרכים מיוחדים: במשפחות בהן יש ילדים עם צרכים מיוחדים, כגון אוטיזם, הפרעת קשב וריכוז או צרכים פיזיים מיוחדים, ההדרכה הורית יכולה לשמש ככלי ערך ותמיכה מרכזית. היא יכולה לספק להורים כלים ואסטרטגיות מתאימות להתמודדות עם הצרכים הייחודיים של ילדיהם, ועל ידי כך לעזור להם לשפר את איכות החיים והפרקטיקות היומיומיות בבית.

4. תהליכים משפחתיים מיוחדים: לעיתים, משפחות עשויות לעבור תהליכים משפחתיים קשים, כגון גירושין, אובדן או התמודדות עם מחלה קשה. במקרים כאלה, ההדרכה הורית עשויה לספק תמיכה והכוונה להורים בעתיות קשות ולסיוע בהתמודדות עם שינויים במשפחה ובאיזור האישי של כל בני המשפחה. בכך עשוי להימנע או לפחות להצטמצם הנזק שעלול להיגרם לנפשם של הילדים במצבים רגישים כאלה.

שיטות שונות בהדרכת הורים

השיטות השונות בהדרכת הורים יכולות להיות מגוונות ולהתאים לצרכי המשפחה הספציפיים, ולסגנון והדרך החינוכית השונה בכל משפחה. כל אחת מהשיטות מתמקדת בתחום אחר ומציעה גישות שונות. כמה מהשיטות המוכרות כוללות:

1. השיטה ההתנהגותית: השיטה התנהגותית מתמקדת בצורך לשפר את התנהגות הילד ולפתח התנהגויות חדשות ובריאות. היא משתמשת במערכת של פרסים ועונשים בכדי לשפר את התנהגות הילד, ולהפחית מצבים שליליים.
2. שיטת התקשורת המשפחתית: השיטה מתמקדת בשיפור תהליכי התקשורת במשפחה, וביכולת ההורים להבין צרכים ורצונות של הילדים. בשיטה זו התהליך יתמקד בשיפור הדיאלוג בין ההורים לילד, ובהגברת האמפתית וההבנה של ההורים אל ילדיהם. התהליך יתמקד הן ביכולתם של ההורים להקשיב ולהבין טוב יותר את הילד (או הילדים), הן את יכולות השיחה שלהם כלפי הילד כך שההורים יוכלו להבהיר את עצמם טוב יותר ו’לחדור ללב’ של הילד. בנוסף, הורים ילמדו לעשות ‘משוב’ לילד, כלומר לשקף לו את מצבו או אף לאפשר לו לראות את עצמו טוב יותר ובכך להשתפר. התועלת כפולה: עצם שיפור השיח עשוי לגרום להרגעת מצבים קשים ולקירוב לבבות של ההורים לילד ושל הילד להורים – ובה בעת הילד עצמו ילמד לפתח יכולות הקשבה ושיח. בכך עשויה להתעמק ההבנה הרגשית של הילד.
3. שיטת ההורות החיובית: שיטה זו מתמקדת בחיזוק הרגשות חיוביים, בחיבור ובבניית יחסי אהבה בין ההורים לילדיהם, וברצון לחזק את התמיכה והשמחה לילדים. השיטה מכוונת לפתח את היכולות האמפתיות של ההורים, ולספק להם כלים לשלב את החיבור הרגשי והחיובי ביחסים עם הילדים. אפשר לומר ששיטת ההורות החיובית היא זרקור שמטיל אור וממקד את הקשב של ההורים באהבה שלהם לילדיהם, בתכונות הטובות ובהצלחות, ובכך היא מגבירה ומוסיפה אור ומחזקת את היסודות החיוביים ביחס של ההורים לילדיהם. שיטה זו כוללת גם את זיהוי היסודות החזקים של ההורים – הן של שניהם יחד והן של כל אחד מהם – ולחזק את אותם יסודות ואת מימושם בדינמיקה שבין ההורים לילדיהם.

כמה זמן נמשך התהליך וממה הוא מורכב?

הדרכת הורים עשויה להתמשך החל ממספר בודד של פגישות, ועד לתהליך ארוך ומעמיק של חודשים. כמובן, כאורך התהליך כך עשויה להיות העומק והעוצמה של השפעתו.

ישנם מקרים בהם התהליך יארך זמן רב אף יותר, כגון במקרים של ילדים צרכים מיוחדים או עם קשיים מורכבים.

השלב הראשון הוא בדרך כלל מפגש ראשוני, בו ההורים לומדים את העקרונות והשלבים הבסיסיים בהדרכה הורית. המפגש הזה יכול לכלול הבנה על עקרונות החינוך, יכולת התמודדות עם אתגרים וכלים שיכולים לסייע בתהליך.

לאחר מכן יחל תהליך ההדרכה עצמו. לרוב הוא יהיה מורכב מפגישות של ההורים עם המדריך. עם זאת, לעתים תשולבנה פרקטיות אחרות, כמו סדנאות וקורסים שיפתחו את היכולות וההבנה של ההורים עם מצבים ספציפיים. לעתים גם יומלץ להורים להשתתף בקבוצות תמיכה, עם הורים שנמצאים באותה תהליך של הדרכה. במסגרת הקבוצה, ההורים יכולים לשתף בחוויות, ללמוד זה מזה, לקבל ‘אישור חברתי’, וכן לשחרר לחצים והפרעות פנימיות שמפריעות לתהליך.

לסיכום

תהליך הנחיית הורים (או הדרכת הורים) הוא תהליך מקצועי, שנעשה על ידי מומחים לתחום, ונועד לשפר את השיח בין ההורים לילדיהם ואת יכולתם של ההורים לנהל את הבית ואת חינוך ילדיהם ולהגיע לתוצאות מיטביות.

 

התהליך מועיל לילדים עצמם, אך בעקיפין מביא תועלות גם לשיח בין ההורים לבין עצמם, ולאוירה בבית וכן לשיח בין הילדים לבין עצמם.

מומלץ לפנות להנחיית הורים בכל מצב בו ההורים מרגישים שאינם מצליחים לנהל את הבית ואת השיח עם ילדיהם כפי שהיו רוצים. בפרט במצבים מיוחדים הדורשים הבנה יתירה, כגון לילדים עם קשיים רגשיים או קשיי למידה, או במצבים משפחתיים מיוחדים.

ישנן מספר שיטות בתהליך הנחיית הורים, בין היתר השיטה ההתנהגותית, שיטת התקשורת המשפחתית, שיטת ההורות החיובית ועוד.

התהליך עשוי להימשך בין פגישות בודדות לבין פגישות רבות במשך שבועות ואף יותר מכך.

בכל מקרה או שאלה אתם מוזמנים ליצור קשר עם המוקד שלנו, שזמין לכם 24 שעות ביממה 6 ימים בשבוע.

 

רוצים להיות מנחי הורים? הנה המלצה לקורס הנחיית הורים במרכז י.נ.ר

מרגישים שאתם צריכים תהליך טיפולי שיעזור לכם?
פנו לקבלת טיפול מקצועי ומותאם במרכז הטיפול שלנו

שאלות ותשובות

כל הורה יכול למצוא תועלת רבה מהדרכת הורים. עם זאת, הדבר חשוב במיוחד במקרים ספציפיים, כמו גירושים וקשיים אחרים. פסקה מפורטת על כך במאמר שבפנים
ילדים להורים שעוברים תהליך הנחיה נוטים לפתח ביטחון עצמי גבוה יותר ולהתמודד עם אתגרים וקשיים. ההורים עצמם בטוחים יותר בעצמם ומגלים נינוחות, פעמים רבות הקשר הזוגי משתפר והאוירה בבית כולו נהיית טובה יותר. פירוט רב במאמר שבפנים
הדרכת הורים יכולה להיות החל משיחה טלפונית בלבד, דרך פגישות ספורות ועד לתהליך של חודשים ארוכים. ככלל: תהליך ארוך יותר = תהליך מעמיק ומעיל יותר. כנסו למאמר לפירוט התהליך
בסדרת פגישות, ולעתים בתוספת של סדנאות להורים וכלים אחרים, ההורים קונים מגוון כלים שמאפשרים להם להיות הורים טובים. כנסו למאמר לפירוט של התהליך